Ter nagedachtenis aan Frans baron van Verschuer

Op 20 juni jl. is Frans Jacob Albert baron van Verschuer op 64 jarige leeftijd onverwachts overleden. Hij werd op 11 november 1957 geboren te Beesd op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd.

Frans baron van Verschuer was eigenaar en beheerder van het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Sinds 1982 beheerde hij het prachtig landgoed met enthousiasme, passie en duurzaam ondernemerschap. Onder zijn verantwoordelijkheid werd het bijna 1000 hectare grote landgoed omgevormd tot een organisatie, waar recreatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

Naast het beheer van het landgoed heeft hij in zijn leven vele bestuurlijke functies bekleed. Hij was een zeer gekwalificeerd bestuurder en toonde een uitzonderlijk grote maatschappelijke betrokkenheid. Hij was gedreven en energiek en hoewel hij er de voorkeur aan gaf om te opereren vanuit de achtergrond kreeg hij bijzonder veel gedaan.

Meerdere keren heeft hij de wandel-vierdaagse gelopen in Nijmegen. Maar zijn passie ging verder dan alleen maar wandelen. Hij was medeoprichter van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht en de eerste bestuursvoorzitter van de stichting. In 1992 werd de eerste Bloesemtocht georganiseerd, waarbij de wandelaars mede over het landgoed konden wandelen.

Het doel van de Bloesemtocht was een inzamelingsactie voor een nieuw Rode Kruisgebouw te Geldermalsen. Het was een succesvolle actie, en het gebouw werd neergezet. Elk jaar hebben de wandelaars kunnen genieten van de unieke wandeling door boomgaarden, weilanden, het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en de eenmalige oversteken via pontonbruggen over de rivier de Linge.

Het evenement is uitgegroeid tot het grootste ééndaagse wandelevenement van Nederland, en van de wereld. Ook na zijn voorzitterschap bleef Frans baron van Verschuer actief voor de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht.

De stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht, vrijwilligers en wandelaars hebben veel te danken aan Frans baron van Verschuer. Hij stond altijd klaar voor ons en zijn inzicht en adviezen hebben ons geholpen.

Frans baron van Verschuer laat een grote leegte achter. Wij wensen zijn echtgenote Nathalie barones van Verschuer – des Tombe en zijn kinderen Nora, Frits en Vita en verdere geliefden heel veel sterkte om dit verlies te verwerken en hopen dat zij de kracht vinden om zijn levenswerk, het voortbestaan van het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, voort te zetten.

Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht, Juni 2022