Maar liefst 32.860 wandelaars kwamen de Bloesemtocht lopen op zaterdag 21 april en troffen daar de Betuwe op haar mooist. Het was voor Hans van Kranenburg de eerste Bloesemtocht als voorzitter van de Stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht en hij is een gelukkig man.

Een stralende zon begeleidde de wandelaars door een uniek parcours met uitbundig bloeiende boomgaarden. “Met heel veel plezier mag ik bekend maken dat er 32.860 deelnemers vandaag wandelend het goede doel hebben gesteund. En dat is een recordaantal!” zegt Hans van Kranenburg. “Naast een klein leger aan vrijwilligers kunnen we ook ieder jaar een beroep doen op de Koninklijke Landmacht die ons helpt om de wandelaars dit unieke parcours aan te bieden.  Zonder hen, onze sponsoren en landeigenaren zou een dag als deze niet mogelijk zijn.”

Druk maar gezellig

Al vroeg zat de loop er goed in op het terrein van Koninklijke Fruit Masters en de wandelaars konden door de strakke organisatie snel op pad. Zij konden kiezen uit maar liefst 8 afstanden van 8 tot 40 kilometer door boomgaarden en over terreinen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. De stralende zon, de prachtige bloesem en de muziek zorgden voor veel vrolijke gezichten en gezelligheid op de routes. “We kunnen terugkijken op een perfect verlopen dag. Gezien het weer in de aanloop naar de Bloesemtocht was het best spannend, maar de Betuwe kon niet mooier zijn,” zegt Van Kranenburg.

Bloesemrun

De Bloesemtocht is inmiddels uitgebreid naar een Bloesemweekend. Op de vrijdagavond was er voor de derde keer de Bloesemrun. De runners hebben genoten van ruim 11 prachtige kilometers langs de Linge, tussen de bloesem, dwars door boomgaarden. Bij de heren was Kevin Boon de snelste met een tijd van 44,05 minuten en bij de dames kwam Tessa Frunt na 53,35 minuten als eerste over de streep.

Opbrengst voor het goede doel

De opbrengst van de Bloesemtocht wordt zoals ieder jaar besteed aan steun aan de sociaal zwakkere en vereenzaamde mensen in onze samenleving. Een aanzienlijk deel gaat naar projecten van het Rode Kruis. Ongeveer 25% van de opbrengst gaat naar projecten die door het bestuur van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht samen met het Rode Kruis worden aangewezen. Uiteraard in lijn met de doelstelling van de stichting. En ook dit jaar gaat er weer 5% naar doelen die via de vrijwilligers worden aangedragen.

De organisatie van de Bloesemtocht geniet nog even na van deze prachtige dag. Na de zomerperiode gaan we weer van start met de voorbereidingen van het volgende Bloesemtochtweekend: de Bloesemrun op vrijdagavond 12 april en op zaterdag 13 april 2019 de Bloesemtocht.